Tanıtım

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan bölümümüz, eğitim öğretim faaliyetlerine 1994-1995 yılında 34 öğrenci kabul ederek, Türkçe eğitim dili ile başlamıştır. 1996-1997 Eğitim-Öğretim yılından itibaren %100 İngilizce eğitim diline dönüştürülen programımızda, eğitim dili halen ingilizce olarak sürdürülmektedir. Bu sebeple, öğrenciler bir eğitim öğretim yılı boyunca zorunlu olarak İngilizce hazırlık sınıfı eğitimine tabi tutulmaktadır. Program Yüksek Öğretim Kurumu’nun belirlediği kriterler çerçevesinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nın (ÖSYM) her yıl yapmış olduğu sınav ile öğrenci kabul etmektedir. Ayrıca, YÖK’ün belirlediği kriterler çerçevesinde her yıl programımıza sınavlı olarak yabancı uyruklu öğrenciler de kabul edilmektedir.

Vizyon ve Misyon


BAİBÜ Matematik Bölümü, matematik alanında eğitim, bilimsel araştırma ve teknolojik yenilik konularında ulusal ve uluslararası düzeyde öncü ve saygın bir kurum olmayı hedeflemektedir. Bölümümüzün temel misyonu, öğrencilere lisans düzeyinde temel matematik disiplinini sunmak ve gerekli teknikleri kullanarak karşılaşılan soru ve alıştırmalara rasyonel bir tarzda çözüm bulmayı öğreterek, uluslararası düzeyde bilimsel araştırmalar yapabilecek, kendine güvenen, bilimsel gelişmeleri takip edebilen, matematiksel düşünceyi özümsemiş ve aldığı eğitim ile gerek ülkemiz bilim hayatında gerekse toplum ve iş yaşamında saygın yerler edinecek bireyler yetiştirmektir. Bölümümüzde, matematiksel model ve yöntemler ile birlikte sistemlerin analizlerinin oluşturulması, geliştirilmesi ve bunların karşılıklı ilişkileri ile bu ilke ve yöntemlerin bilimsel ve teknolojik alanlara uygulanması gibi konularda eğitim ve güncel araştırmalar yapılmaktadır.

Bölümümüzün temel vizyonu, 
matematik alanında eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yenilikçi teknolojiler geliştirme konularında ulusal ve uluslararası düzeyde öncü ve saygın bir bölüm olmaktır. Bu doğrultuda, bölüm, öğrencilerini matematiğin temel ilkeleri ve kavramları hakkında derin bir anlayışla donatmayı; matematiğin hem teorik hem uygulamalı alanlarında sağlam bir bilgi temeli oluşturmalarını sağlamayı hedeflemektedir. Eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi amacıyla, öğrencilerin derslere aktif katılımı teşvik edilmekte, karmaşık problemleri çözmek için matematik ilkelerini uygulamaları sağlanmaktadır. 
Bu sayede ülkemizdeki matematikçi gereksinimine cevap verebilmek, kişilerde matematiksel düşünceyi oluşturabilmek, matematiğin diğer bilimlerle olan uygulamalarını ortaya koymak ve ülkemizin teknoloji alanında gerekli atılımları yapabilmesi için temel bilimlerdeki gelişmeye katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

Bölüm Olanakları


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü beş Ana Bilim Dalı, Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, Cebir ve Sayılar Teorisi, Geometri, Topoloji ve Uygulamalı Matematik, ve 10'u Profesör, 1'i Doçent, 5'i Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere 16 öğretim üyesi ile bilimsel çalışmalar ve eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölümümüzün öğrencileri, fakültemiz içinde yer alan projektör donanımlı dersliklerde eğitim almaktadır. Öğrencilerimiz fakültemizin içinde bulunan çalışma alanlarında bireysel veya grup çalışmalarını yürütebilmektedir.

Kariyer Fırsatları


Matematik alanında çalışmak isteyen bir öğrencinin iyi bir akademik yeteneğe, özellikle sayılarla akıl yürütme, soyut düşünme gücüne sahip olması, cebir ve geometriye ilgi duyması gerekmektedir. Öğretim üyelerimiz öğrencilere çağın en modern teknolojilerini ve tekniklerini bilgisayar derslerinde sunmakla birlikte araştırma alanlarına göre üçüncü dönemden itibaren teorik ve uygulamalı olarak bilgisayar alanlarında seçmeli ders olanağı sağlamaktadırlar. Matematik eğitimi, sayılarla akıl yürütme bilgi ve becerisini ve bilgisayar alanında çalışabilmek için gerekli bir takım bilgi ve yeteneği kazandırdığından mezunlarımız bir çok iş kolunda kendilerine yer bulmaktadır. Pedagojik formasyon eğitimi alan mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet ve özel okullarda öğretmen olarak çalışabilirler. Mezunlarımız TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), MTA (Maden Tetkik ve Arama), DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) ve DSİ (Devlet Su İşleri) gibi kamu kurumlarında araştırmacı olarak görev alabilirler. Mezunlarımız yetenekleri doğrultusunda kamu ve özel sektör bankalarında ayrıca Bilgisayar Programcısı, Kontrolör, Aktüerya Uzmanı, Hesap Uzmanı olarak özel kurumlarda çalışabilmektedişrler. Bilgi işlem, istatistik, iş-ticaret, sosyal ve temel bilimlerdeki araştırma alanlarında da matematikçilere gereksinim duyulmaktadır. Matematik, ortaöğretim ve yükseköğretimde önemli bir yere sahiptir. Yeni açılan ve açılacak üniversitelerin matematik alanında yetişmiş eleman ihtiyacı giderek artmaktadır. Bu nedenle, iyi yetişmiş bir matematikçi, bugün ve gelecekte ülkede daima aranan bir eleman durumunda olacaktır.